Het Eilandhuis
Biocirculair recreëren

Twee jaar lang werd er gebouwd aan dit verplaatsbare verblijf. De bouwers zochten actief naar materialen welke groeien op het eiland zelf, zoals vlas, stro, hennep, mycelium en hout. Zo wordt een recreant tijdens zijn verblijf haast één met de omliggende natuur. Waar lokale biobased materialen niet mogelijk waren, zijn circulaire bouwmaterialen toegepast. Het Eilandhuis is bijna zelfvoorzienend doordat afvalwater wordt gefilterd met een ingebouwde helofytenfilter en de reststroom die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in accu’s.

- Locatie: Schouwen-Duiveland
- Opdrachtgever: Vastgoedbeheer Zeeland, architect Martin van Overveld
- Partners: Natura-Insulea, Martin van Overveld, Puur van Anne, Installatiebedrijf Deurloo B.V.
- Overige informatie: Nieuwbouw, Tiny House, Recreëren
- Focus indicatoren: Milieuprestatie Gebouw (MPG), Materiaalgebonden CO2-uitstoot, Materiaalgebonden CO2-opslag, Herkomst materialen, Losmaakbaarheid
- Extra onderwerp: Energie, Water, Management
Circulaire onderbouwing
Een tiny house is klein van oppervlak. Het Eilandhuis behelst slechts 22 vierkante meter. Dit als zijnde de deelfactor voor je MPG-score betekent dat er een grootse circulaire ambitie en realisatie nodig is om toch tot een lage MPG-score te komen. Door in te zetten op effectief materiaal- en installatiegebruik, beiden met een lage milieudruk, is dit gelukt. De circulaire materiaalkeuzes zie je letterlijk terug in ‘de kijkgaten’ in de wand waar het biobased isolatiemateriaal zichtbaar is. Een plek waar een biobased toepassing niet lukte in verband met de vochtige omgeving betroffen de keukenkastjes. Deze zijn nu opgetrokken uit oude reclameborden.
Naast de materiaalkeuze betrof losmaakbaarheid van de verwerkte materialen en onderdelen een belangrijk punt van aandacht. Enerzijds om materialen veilig te stellen voor de toekomst, anderszijds om reparatie of vervanging tussentijds te kunnen faciliteren. Bij alle bouwlagen is volgens de Layers of Brand nagedacht over de detaillering. Zo zijn de gevellatten van binnenuit geschroefd op demontabele rekken, welke vervolgens gebout zijn op de constructie. Een ander voorbeeld is de geschroefde beplating in de natte cel of de compleet losmaakbare keuken, welke gemaakt is uit hergebruikt en biobased plaatmateriaal.
Doorslaggevend voor het succes is de betrokkenheid van alle partners. Zij zijn geselecteerd op basis van de mate van circulaire kennis en invulling aan de opgave en intrinsieke motivatie. Via een ambitie en inspiratiedocument werd informatie gedeeld en stuk voor stuk samen onderzocht: deels theoretisch en deels in de praktijk. Dat is immers de plek waar een materiaal zich dient te bewijzen. Binnen het bouwproces zijn verschillende uitdagingen opgelost. Zowel binnen materiaaleigenschappen als beschikbaarheid en detailleringsmogelijkheden. Door vooraf de ambities met het complete bouwteam goed door te spreken en doorlopend overleg met de partners is het beste resultaat neergezet.
““Ik wist alles van circulair en biobased bouwen, maar vertelde er destijds alleen maar over. Zonde eigenlijk om in de praktijk niets met die kennis te doen. Ik wilde laten zien wat alle mogelijkheden zijn in één project.”
Nescio Midavaine Vastgoedbeheer Zeeland
Kwantitatief raamwerk
- MPG: €0,41
- Materiaal gebonden CO2 uitstoot: 71 kg CO2-eq. / m2 BVO
- Materiaal gebonden CO2-opslag: 6 ton CO2-eq.
- Herkomst materialen: 83%
- Gezonde materialen: onbekend
- Omgang restmaterialen (bouw): ++
- Adaptief vermogen: 35%
- Losmaakbaarheid: 82%
- Hergebruikpotentie: 42%
Meer over Het Eilandhuis
Over Het Nieuwe Normaal
HNN biedt een eenduidige taal om op project- en organisatieniveau het gesprek aan te gaan over circulair bouwen, de gewenste indicatoren vast te stellen én van elkaar te leren. In dit Praktijkboek laten we zien hoe het raamwerk op uiteenlopende projecten is toegepast, welke indicatoren zijn uitgelicht, hoe deze onderling samenhangen en welke scores er zijn behaald. Op deze projecten wordt waarde gehecht aan bouwen met oog voor de toekomst. En werd al ruim voordat het moest circulariteit gespotlight en de HNN-conceptversies onder de arm meegenomen. Iets om trots op te zijn en op voort te borduren!
De weergegeven projecten zijn de afgelopen jaren geëvalueerd samen met een HNN-evaluator. In die jaren is er gelukkig veel veranderd. Zo kreeg circulariteit binnen uitvragen een grotere rol toebedeeld, zijn er inmiddels veel nieuwe materialen op de markt gekomen en wordt er steeds vaker verzocht circulaire prestaties te meten. Bij verschillende van deze projecten was dit nog niet of in minder mate aan de orde. Dit zie je logischerwijs terug in de weergegeven of juist ontbrekende prestaties.
De prestaties opgenomen in het praktijkboek zijn niet altijd gebaseerd op berekeningen, ook inschattingen of kwalitatieve onderbouwingen zijn onderdeel hiervan. In de data-analyse voor HNN is er gekozen om alleen geverifieerde data te gebruiken, voor het praktijkboek delen wij wel alle data met als doel om een indicatie te geven en van elkaar te leren.